Conversations With Capote – Lawrence Grobel1 min read

Zoals in Nederland Reve, Hermans en Mulisch werden aangeduid als De Grote Drie, had je in de Verenigde Staten Norman Mailer, Gore Vidal en Truman Capote. En ze spraken net zo lelijk en laatdunkend over elkaar.

Truman Capote was niet alleen een baanbrekend schrijver en met het meesterwerk In Cold Blood de uitvinder van de ‘nonfiction novel’ (in de woorden van Capote ‘een boek dat leest als een roman, behalve dat elk woord ook volledig waar is’), hij kende ook alle sterren van toen, van Marilyn Monroe tot Andy Warhol.

Capote had over alles en iedereen een zeer uitgesproken mening. Bekende mensen mocht hij, of hij mocht ze niet. In dat laatste geval doet hij uitspraken als:

I wouldn’t pay twenty-five cents to spit on a Georgia O’Keeffe painting. And I think she is a horrible person too. I know her. So arrogant, so sure of herself. I’m sure she is carrying a dildo in her purse.

Truman Capote was een onderhoudend mens, die vrij sprak over zijn seksuele voorkeur voor mannen in een tijd dat dit nog zeer ongebruikelijk was, zeker in het conservatieve Amerika.

In de gesprekken vertelt Capote hoe zijn werken tot stand komen. Zo schreef hij ‘met zijn oor’, dat wil zeggen, dialogen zijn belangrijk en moeten goed klinken. Verder begon hij altijd met het laatste hoofdstuk. Een interessante uitspraak van Capote is: All literature is ultimately gossip.

Dit alles maakt Conversations With Capote een bijzonder geestig en boeiend boek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *