De stamhouder – Alexander Münninghoff1 min read

Een mooi boek over een bijzondere familie. Opa vertrok vanuit Laren naar Letland, trouwde een Russische gravin en maakte zijn fortuin. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog nam hij zijn gezin mee terug naar Nederland, op de vlucht voor de Sovjets. Zijn zoon, vader van de auteur had zich inmiddels aangesloten bij de Waffen SS en vocht aan het Oostfront.

In de nasleep werd Alexander Münninghoff als kleine jongen twee keer ontvoerd, eerst door zijn moeder, daarna door zijn vader Frans. Deze laatstgenoemde was minder handig dan opa en kreeg verschillende keren te maken met oplichters.

Een stoet van kleurrijke figuren komt voorbij, tegen het decor van de woelige geschiedenis van het Europa van de twintigste eeuw. Het verhaal blijft boeien, al is Alexander Münninghoff geen groot stilist. Hij maakt vaak gebruik van gemeenplaatsen, zoals ‘Intussen pakten zich zeer donkere wolken samen boven het hoofd van mijn vader.’ Maar dit hindert niet, puur vanwege de inhoud.

Het boek won in 2015 terecht de  Libris Geschiedenis Prijs. Hoewel moeilijk is te zeggen in hoeverre de schrijver het verhaal heeft geromantiseerd (hij beschrijft scènes die onmogelijk vastgelegd hebben kunnen worden alsof hij er zelf bij was) is De stamhouder te beschouwen als een belangrijke vastlegging van oral history en boven alles als een meeslepende familiekroniek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *