Democratie: wezen en oorsprong – Alexis de Tocqueville1 min read

Jan en alleman haalt tegenwoordig Alexis de Tocqueville aan. Maar wie heeft zijn geschriften echt gelezen? Deze bundel bevat, zoals de ondertitel luidt: de belangrijkste gedeelten uit Over de democratie in Amerika en Het ancien régime en de revolutie.

Over de Democratie in Amerika werd geschreven in 1835 en 1840. Tocqueville vergelijkt de democratie in de Verenigde Staten van zijn tijd met de Europese situatie. Het ancien régime en de revolutie (1856) gaat over het ontstaan van de democratie. De fragmenten zijn gekozen door J.M.M. de Valk en van een inleiding voorzien door Andreas Kinneging.

Bij lezing valt op dat Tocqueville’s beschrijvingen van de Amerikanen en hun cultuur nog altijd vaak verrassend raak zijn en na bijna twee eeuwen nog gelden. Ook zijn inzichten over de democratie en staatsinrichting zijn interessant, met de kanttekening dat je met citaten volgens mij wel relatief makkelijk uiteenlopende standpunten kunt onderbouwen. Tocqueville aanhalen staat reuze geleerd, maar de actualiteit van deze werken moet ook weer niet worden overschat. Het beste lees je deze werken toch in de context van de tijd en met kennis van de achtergrond van de auteur.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *