Disciplin Equals Freedom – Jocko Willink2 min read

‘Heb je geen zin? Dan maak je maar zin.’ Toen ik als kind opgroeide in de jaren ’70 was dit een gevleugelde uitdrukking van menige moeder, waaronder de mijne. Met dat motto zou je het boek Discipline Equals Freedom van Jocko Willink kunnen samenvatten.

Veel meer is het eigenlijk ook niet. Jocko Willink is een Amerikaanse ex-marinier met 570.000 volgers op Twitter. Hij treedt daar op als zo’n typisch Amerikaanse drilinstructeur, zo’n sergeant uit de film die in de oren van rekruten schreeuwt dat ze zich voor straf honderd keer moeten opdrukken. Jocko staat elke morgen om 4:30 uur op om zijn brute oefeningen te doen met honderden kilo’s gewicht. Als bewijs plaatst hij dagelijks een foto van zijn horloge op Twitter.

Als iemand aan Jocko vraagt of deze nog een tip heeft om ook zo vroeg op te staan, antwoord Jocko: WAKE UP EARLY. How do I get tougher? BE TOUGHER. Om dat soort kreten is het boekje gebouwd. Be starting. Be alert. Be ready. Be attacking. BE RELENTLESS.

Wat op zichzelf aardig is, is de typografie, die soms doet denken aan Paul van Ostaijen. Denk bijvoorbeeld aan het gedicht ‘Boem paukeslag’ uit de bundel Bezette stad. Niet dat Jocko iets met gedichten heeft (de gedachte alleen al…).

Een (halve) bladzijde uit het boek ziet er als volgt uit:

Where do you start? You start right HERE.


When do you start? You start right NOW.


You initiate action.


You GO.


GET AFTER IT.

En dat allemaal om klaar te zijn als ‘de vijand’ komt. Want je weet nooit wanneer deze toeslaat. Net als in Irak, waar Jocko zijn mannetje stond. Zo lang mensen goede voornemens maken om deze na een tijdje te verwaarlozen zullen dit soort boeken worden verkocht. Ik ben er zelf ook weer ingestonken.

Staat er iets nieuws in? Nee. Maar als je een schop onder je kont nodig hebt, zou je kunnen proberen een paar bladzijden van dit boek te lezen. Misschien helpt het.

Maar je kunt ook eens denken aan die Hollandse moeders van lang geleden: Heb je geen zin? Dan MAAK je maar zin!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *