Onderworpen – Michel Houellebecq1 min read

Het eerste boek dat ik las van Michel Houellebecq. Ik kende de auteur alleen van de geruchten in de media en had een ‘moeilijk’ en ‘islamkritisch’ boek verwacht. Het is geen van beide. Ten eerste leest het bijzonder makkelijk weg en bovendien zou geen enkele gelovige aanstoot kunnen nemen aan dit boek. De hoofdpersoon is een hoogleraar Franse letterkunde aan de Sorbonne:

Alleen literatuur kan je in contact brengen met de geest van een dode, op een directere, completere en diepere manier zelfs dan met een vriend met wie je praat – want hoe diep en hoe duurzaam een vriendschap ook is, nooit geef je je in een gesprek zo volledig bloot als tegenover een lege pagina, voor een lezer die je niet kent.

Het verhaal van Onderworpen betreft in feite een gedachte-experiment: stel dat in 2022 de Franse verkiezingen worden gewonnen door een islamitische partij? Houellebecq werkt dit gegeven fraai uit. De hoofdpersoon weet aanvankelijk niet wat hij ervan moet denken, maar wordt uiteindelijk overgehaald en besluit zich te bekeren, wat in religieuze termen neerkomt op onderwerping. Houellebecq laat het vervolgens aan de lezer om er zelf iets van te vinden.

Het boek bevat, in de mooie vertaling van Martin de Haan, prachtige zinnen. De schrijver heeft een subtiel gevoel voor humor dat mij aanspreekt. Dit boek was voor mij reden genoeg om alle boeken van Houellebecq te willen lezen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *