Onvoltooid verleden tijd – Paul Léautaud2 min read

E. du Perron wenste dat hij kon schrijven als Paul Léautaud: ‘zoo precies en nonchalant tegelijk, zoo echt.’ Onvoltooid verleden tijd was in 1966 de eerste vertaling in het Nederlands, als tweede deel van de beroemde reeks Privé-domein van de Arbeiderspers, die inmiddels meer dan driehonderd delen kent.

De vertaling is van Wim Hartog, die bijvoorbeeld ook de momenteel zeer geliefde uitgaven van Paustovski heeft vertaald. Achterin staat een prachtig nawoord van ‘de uitgever’, naar ik aanneem Martin Ros. Hij memoreert het feit dat Léautaud, deze ‘vagebond’ en ‘verfomfaaide, authentieke anticonformist’, al een cultstatus bezat bij diverse Nederlandse schrijvers. Hij noemt het werk van Léautaud ‘fragmentarisch, brokkelig, terloops, en vaak anekdotisch, want voor het humoristische en ridicule had Léautaud een zeer apárt orgaan!’

Het is die typisch Franse stijl, van Céline tot Houellebecq, alsof een bijdehante, ‘streetwise’ jongen uit het Parijs van het einde van de negentiende eeuw tegen je spreekt. In tegenstelling tot de aimabele Paustovski maakt Léautaud regelmatig flink wat ruzie en dat schrijft hij sappig op.

Het kan zijn dat hij slecht geluimd was of dat zijn minnares hem had opgejut, mijn manier van doen bracht mijn vader buiten zichzelve en deze man buiten zichzelf dat was de moeite waard. ‘Als je niet tevreden bent,’ zei hij tegen mij, ‘kun je ergens anders gaan eten en opdonderen.’ (…) Ik haalde een oud koffertje van zolder dat vroeger mijn vader had gediend wanneer hij in de provincie ging spelen. Ik deed mijn spullen erin, smeet de deur dicht zonder mij wat van de buren aan te trekken en stapte op de trein naar Parijs. Krap tien frank op zak!

Paul Léautaud was een wegvoorbereider van schrijvers als Céline en Henry Miller. In dit vroege werk laat hij zich al kennen als misantroop met twaalf ambachten, dertien ongelukken en diverse amoureuze avontuurtjes.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *