Poubelle – Pieter Waterdrinker2 min read

Je zou kunnen zeggen dat Pieter Waterdrinker met Poubelle een eigentijdse, Nederlandse versie van Dokter Zjivago heeft geschreven. In Poubelle geen wereldoorlogen en revoluties, maar wel de gebeurtenissen op eenentwintigste-eeuwse Nederlands-Europese schaal: de moord op Pim Fortuyn, de internetzeepbel op de beurs (World Online van Nina Brink), het neerstorten van vlucht MH17 en een europarlementariër op het Maidanplein in Kiev.

Heel knap heeft Waterdrinker een plot geweven rond deze gebeurtenissen met een meeslepende roman als resultaat. Ergens in het boek zegt een personage over W.F. Hermans dat dit een man was die haarscherp alle vuiligheid in de wereld doorzag, en daarbij het vermogen had er schitterend over te schrijven. Pieter Waterdrinker toont zich met Poubelle een goede opvolger van WFH. Met een scherp pennetje schetst hij de buitenproportionele bezoldiging en ‘onkostenvergoedingen’ die europarlementariërs zichzelf toekennen, de baantjescarrousel van het Nederlandse partijkartel en de hypocrisie van vermogende sociaaldemocraten in villawijken en grachtengordels.

Meteen was Wessel Stols weer volledig opgenomen in de Europese bijenkorf, waarvan de honingraten ononderbroken dropen van de honing die op bijna Bijbelse wijze, als bij de wonderbaarlijke vermenigvuldiging, voortdurend opnieuw werd aangevuld. Hij tekende de presentielijst voor zijn dagvergoeding van driehonderd euro (…)

Door verschillende figuren aan het woord te laten kan de schrijver ook de andere kant van de gebeurtenissen laten zien. Zo leren we uit de mond van een Russische paramilitair, die in Oost-Oekraïne vecht tegen de regeringstroepen uit Kiev, hoe men vanuit Russisch perspectief kijkt tegen de gebeurtenissen in Oekraïne en de rol van het westen in het conflict. Net als bij Dokter Zjivago is er ook een liefdegeschiedenis en veel tragiek met treffende beelden, bijvoorbeeld de hoofdfiguur, een wannabe schrijver, die na jarenlange vergeefse pogingen eindelijk zijn roman lijkt te hebben geschreven en dan in uiterste nood geen andere oplossing heeft dan zijn gat af te vegen met het enige manuscript van zijn gedroomde meesterwerk.

Het boek is spannend en relevant. Als er één recente roman aanspraak kan maken op de eretitel Great Dutch Novel dan is het wel Poubelle van Pieter Waterdrinker.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *