Rum Dagboek – Hunter S. Thompson1 min read

Hunter S. Thompson schreef dit boek op zijn tweeëntwintigste en is pas jaren later beroemd geworden als een soort cultschrijver. Bepaalde oudere journalisten (generatie baby boomers) herinneren zich Hunter S. Thompson nog wel als hun held. Het imago van overal schijt aan hebben, veel drinken, met wapens zwaaien en vooral heel cynisch doen is blijkbaar aantrekkelijk.

Het bekendste boek van Thompson is Fear and Loathing in Las Vegas. Het is vooral bekend door de verfilming, een kaskraker uit 1998. Dat succes is waarschijnlijk de enige reden dat Rum Dagboek (los geschreven terwijl het aan elkaar moet) is vertaald en in deze editie uitgegeven. Een goed boek is het niet.

Een bezoekje aan een cocktailparty in San Juan gunde je een blik op alles wat goedkoop en hebzuchtig is in de mens. Wat moest doorgaan voor betere kringen was in werkelijkheid een lawaaiige, duizelingwekkende poel van dieven en zelfingenomen oplichters, een stomvervelend spektakel vol charlatans, clowns en hypocrieten met een onbetrouwbare inborst.

Op de achterflap heeft de uitgever deze wervende tekst gezet: ‘Dit met rum en zweet doordrenkte epos bevat al veel kenmerken van Thompsons latere oeuvre: gewelddadige, maniakale, alcoholische personages en een stijl die zowel vol vaart als opzwepend is.’

De verwachtingen die dit soort teksten en de naam Hunter S. Thompson wekken, worden met dit boek helaas niet waargemaakt. Ik hoop dat de film, met Johnny Depp, beter is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *