Wilskracht – Roy F. Baumeister & John Tierney3 min read

Een gebrek aan wilskracht kan rampzalige gevolgen hebben, sla de prachtige roman Oblomov van Ivan Gontsjarov er maar op na. Maar wat is wilskracht en hoe kom je eraan? Hoe komt het dat we op het ene moment sterk en besluitvaardig zijn en even later toch de fout in gaan? Wetenschappelijk psychologisch onderzoek van de laatste decennia geeft antwoord op deze vragen. En daar komen praktische inzichten uit voort, die in dit soort boeken voor het grote publiek toegankelijk worden gemaakt.

De hoofdboodschap van Baumeister en Tierney is deze: je hebt een beperkte hoeveelheid wilskracht, die je in de loop van de dag verbruikt, vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Door het aanspreken van je reservoir aan wilskracht verbruik je glucose, de brandstof voor de hersenen.

Het nemen van grote en kleine beslissingen plus het weerstaan van verleidingen knabbelen ongemerkt aan de voorraad. Als de bodem is bereikt, verval je in bepaald gedrag, waar je achteraf spijt van kunt krijgen. Dit verklaart ook de soms onbegrijpelijke uitspattingen die ervoor zorgen dat bekende mensen van hun voetstuk vallen.

Wilskracht is te vergelijken met de spieren in je armen: als je de hele dag zwaar met je armen werkt, word je moe en op het laatst kun je bijna je tas niet meer optillen. Maar door training worden je spieren sterker. En als je leert om dingen op een handigere manier op te tillen, spaar je je armspieren en heb je aan het einde van de dag meer energie over. Zo is het ook met wilskracht.

De auteurs onderbouwen deze inzichten met wetenschappelijk (psychologisch) onderzoek en geven praktische tips om hiermee om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld haalbare doelen stellen voor jezelf en of van tevoren grenzen stellen. Waar het om gaat is dat je niet telkens hoeft na te denken en kleine beslissingen moet maken. Neem dus een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt en ga niet ter plekke bedenken wat je wilt kopen. Je beperkte voorraad wilskracht raakt op die manier niet te snel uitgeput en je houdt over voor belangrijke beslissingen.

Als je wilskracht op raakt, word je emotioneler. Dat kun je bij jezelf merken. Het is een belangrijk signaal. Er is niet mis mee, maar op zulke momenten moet je geen belangrijke beslissingen nemen. Stel ze uit tot de volgende dag, wanneer je weer fris bent.

Kun op zulke momenten, als je merkt dat je gevoeliger bent en je energie op is, je een beslissing of een zwaar gesprek echt niet uitstellen tot de volgende dag, doe het dan in elk geval na het eten. Je wilskracht hangt namelijk samen met glucose. Zorg dat je altijd goed eet vóór een sollicitatiegesprek, een examen of een zwaar gesprek met wie dan ook.

Wilskracht is een leerzaam boek, dat zelfs in de vertaling prettig leest (dat is helaas niet vanzelfsprekend is met dit soort Amerikaanse boeken). Een beetje apart dat de auteurs over zichzelf schrijven alsof het iemand anders betreft, maar niet storend. De voorbeelden met verwijzingen naar bekende figuren zijn, in tegenstelling tot bij veel andere boeken, relevant en verhelderend.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *